Jaarwisseling 2018-2019: een terugblik

Terwijl de meeste mensen met oud en nieuw genieten van oliebollen, champagne en vuurwerk, is Salvagecoördinator Hennie aan het werk. Hij krijgt tijdens de jaarwisseling – welgeteld – acht meldingen binnen. Wat heeft hij voor de gedupeerden kunnen betekenen? Welke aandacht was er nodig? Hieronder het verslag van zijn meldingen op oud- en nieuwjaarsdag:

Oudjaarsdag

Melding 1 | 10.25 uur
“De eerste melding die ik binnenkrijg op oudjaarsdag betreft een brand in een kinderkamer. Een lamp kreeg kortsluiting en kwam in aanraking met het gordijn. Het kind speelde op dat moment in de kamer. Moeder werd gealarmeerd door de rookmelder. Ze is naar boven gerend, zag het vuur en heeft haar dochtertje naar beneden gebracht. Vervolgens heeft ze met een poederblusser de brand geblust. Ze is vrij emotioneel en geschrokken door de situatie. Ik heb even met haar en haar man staan praten. Wie weet hoe deze situatie was afgelopen als ze de brand niet op tijd had opgemerkt. Door haar snelle handelen is de schade relatief beperkt gebleven. De bovenverdieping is echter volledig zwart door rook en roet. Het gezin kan terecht bij familie, terwijl een schadestopbedrijf direct aan de slag gaat om de woning weer leefbaar te maken.””

Melding 1 | 16:11 uur
“Op oudjaarsavond krijg ik de tweede melding. Een keukenbrand. Meneer – een muzikant – heeft brandwonden en is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn vrouw is afwezig. Een contactpersoon is ter plaatse. Ik neem telefonisch contact op met de vrouw. Ze is zeer emotioneel. Ik spreek met haar af dat ik alles regel met de contactpersoon en haar later terugbel. Er wordt een schadestopbedrijf ingeschakeld. Ik laat het huis door een schadestopbedrijf schoonmaken en de muziekapparatuur naar een veilige droogruimte brengen. Later die avond spreek ik mevrouw weer. Samen met haar neem ik de getroffen maatregelen door. Ze vertelt dat ze inmiddels bij haar man is geweest en klinkt gerustgesteld.”

Melding 2 | 20:11 uur
“De tweede melding is een slaapkamerbrand in een flatgebouw. De woning is volledig uitgebrand. Door de hitte zijn de leidingen gesprongen. Hierdoor staat de woning van de onderburen blank. Ik ga met de bewoners van de uitgebrande woning (zij verblijven bij buren verderop) het gesprek aan. Zij kunnen bij de buren de nacht doorbrengen. Ik vertel hen dat, mocht de nacht erna een probleem zijn, Salvage voor een hotel kan zorgen. Vervolgens bezoek ik woning van de onderbuurvrouw, een oudere dame. Met haar bespreek dat ik een schadestopbedrijf inschakel. Ook bied ik haar een overnachting in een hotel aan. (Het water staat 5 cm. in haar kamer en ze heeft geen stroom). Mevrouw vertelt dat haar man pas is overleden en dat ze haar woning niet wil verlaten. Om die reden verzoek ik het schadestopbedrijf om de woning zo goed als mogelijk weer bewoonbaar te maken. De woning eronder staat ook blank. De bewoners hier willen wel de nacht in een hotel verblijven. Ter voorkoming van erger laat ik hier wel alvast het water wegpompen.

Nieuwjaarsdag

Melding 3 | 01:11 uur
“Deze brand is veroorzaakt door een vuurpijl. De pijl is onder de dakpannen terecht gekomen, waardoor de isolatie is gaan branden. Er is relatief weinig schade, maar er hangt een sterke brandlucht. De bewoners kunnen gelukkig overnachten bij vrienden.
Een brand is altijd een emotioneel gebeuren. Het is dan fijner om bij vrienden of familie te blijven. Daar kunnen mensen hun verhaal bij kwijt. Het helpt bovendien bij het verwerken van de emoties en is uiteindelijk ook prettiger dan een verblijf in een anoniem hotel.”

Melding 4 | 01:34 uur
“In een woonwijk branden kliko’s en auto’s door toedoen van vuurwerk. Er staat zelfs een volledige garage in brand. Ik vraag me af: ‘Waar ben ik terecht gekomen? Deze wijk lijkt wel een oorlogsgebied.’ Er staan vuurtonnen in brand. Stukken van de straat zijn helemaal zwart. En er zijn overal kleine brandjes. De garage is dermate uitgebrand dat er geen beredding meer mogelijk is. De eigenaar van de garage is geschrokken. Hij woont hier net een jaar en dacht in een nette buurt te wonen! Ik luister naar zijn verhaal en adviseer hem hoe nu verder te handelen.”

Thuis | 5:00 uur
“Rond 5 uur kom ik thuis. Ik ga gelijk douchen en duik m’n bed in. De volgende dag verwerk ik alle meldingen in de administratie.”

Melding 5 | 18:37 uur
“’s Avonds krijg ik een oproep voor een CV-ketelbrand. De bewoners zitten bij de buren. Er is bluswater op de 2e etage, veel stank en geen stroom meer in de woning. Ik help de gedupeerden bij het vinden van een geschikte verblijfplaats en informeer hen hoe verder te handelen.”

Melding 6 | 20:16 uur
“Bij thuiskomst steek ik mijn sleutel in de voordeur. Nog voor ik de deur kan openen gaat de telefoon, een volgende melding, een keukenbrand. Ter plaatse aangekomen zijn de brandweer, politie en ambulance aanwezig. Met de brandweer heb ik de woning geïnspecteerd. De schade beperkt zich tot de begane grond. De bewoners zijn bij de buren verderop in de straat. Een van de bewoners moet naar het ziekenhuis voor controle in verband met rookinhalatie. Het gezin, met 6 personen, geeft aan het liefst thuis te willen slapen. Ik regel voor hen dat de benedenverdieping zo goed als mogelijk wordt schoongemaakt, zodat zij thuis kunnen blijven.”

Melding 7 | 21:44 uur
“Op weg naar huis krijg ik nog een melding van een haardbrand. Het is in verhouding een vrij eenvoudige melding. Er is weinig schade. Ik overleg met de gedupeerde om een beperkte reiniging te laten uitvoeren, maar hij zegt dit zelf te kunnen. Na het geven van advies aan de bewoners rijd ik terug naar huis”.

Thuis | 22.45 uur
“Na de 3e melding op 1 januari neem ik contact op met de meldkamer. Zij zetten mij op non-actief, zodat ik kan bijslapen.

In totaal heb ik deze week 15 meldingen gehad, waarvan 8 meldingen rondom de jaarwisseling. Tussendoor ben ik even thuis geweest. Bij de buren heb ik een half uurtje oud en nieuw ‘gevierd’. En dat is voor mij prima. Ik vind het fijn om voor Salvage te werken, omdat ik mensen echt kan helpen. In de heftigheid van het moment weten zij niet wat ze allemaal moeten regelen. Het is fijn om hen hierin bij te staan.”

Gepost door Salvagecoördinator Hennie