Geplaatst op 8 september 2015

Aantal vrouwen in bestuur gunstige uitzondering

bestuurshamerHet bestuur van de Stichting Salvage bestaat voor 50 procent uit vrouwen. Ook de directeur van Salvage, die altijd voor de bestuursvergaderingen wordt uitgenodigd, is een vrouw. Deze stichting in de financiële sector vormt daarmee een gunstige uitzondering op het vorige week gepubliceerde onderzoeksresultaat van de business school van de universiteiten van Tilburg en Eindhoven.

Uit het onderzoek blijkt dat van alle commissarissen bij de 84 beursgenoteerde bedrijven 21 procent een vrouw is. Vrouwen vormen samen 8 procent van het bestuur van de bedrijven. Daarmee wordt niet voldaan aan het Nederlandse wettelijk streefgetal van minimaal 30 procent vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen. Die verdeling moet uiterlijk op 1 januari 2016 worden bereikt.

Twee van de vier

Het bestuur van de Stichting Salvage bestaat uit Adéle Jeuken, Michaëla van Rassel, Chris van Toor en Richard Oets (voorzitter). Twee van de vier leden zijn dus vrouw, waarmee ruimschoots aan het wettelijk streefgetal wordt voldaan. Directeur van de stichting, al meer dan vijfentwintig jaar, is Brenda Reinders. Bestuurslid Adéle Jeuken is directeur van het volmachtbedrijf van a.s.r. en Michaëla van Rassel is senior manager van Achmea Claims Organisatie. Voorzitter Richard Oets is underwriting manager bij Delta Lloyd en Chris van Toor is manager van het Platform Onderlinge Verzekeraars van het Verbond van Verzekeraars.

Geschikt talent

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) noemde de uitkomsten van het onderzoek “buitengewoon teleurstellend”. “Het gaat erom dat je als bedrijf echt verder durft te kijken op zoek naar geschikt talent”, zo lichtte ze toe. Met de benoeming van Adéle Jeuken en Michaëla van Rassel in het bestuur heeft de Stichting Salvage in ieder geval dat vrouwelijk talent weten te vinden.

Gezamenlijke brandverzekeraars

De Stichting Salvage werd in 1986 opgericht vanuit een samenwerkingsverband van de gezamenlijke Nederlandse brandverzekeraars. De stichting werkt met een landelijk netwerk van Salvagecoördinatoren. Zij worden op verzoek van de meldkamer van de brandweer ingeschakeld voor hulp aan gedupeerden, het beperken van schade en werkzaamheden namens de brandverzekeraars. De waardering hiervan door gedupeerden is hoog.