Topdrukte bij Stichting Salvage als gevolg van storm Ciara

Stichting Salvage heeft een druk weekend achter de rug. Afgelopen zondag zijn de Salvagecoördinatoren 67 keer uitgerukt om gedupeerden bij te staan. Van die 67 meldingen waren er 47 het directe gevolg van storm Ciara die over het land trok.

Stormmeldingen begin van de middag tot 02.00 uur in de nacht

De eerste stormschade kwam bij Salvage om 13.15 uur binnen en deze bleven binnenstromen tot ongeveer middernacht, toen werd het rustiger. De laatste melding als gevolg van de storm ontvingen wij om 02.00 uur.
De meest voorkomende oorzaak van de Salvage meldingen betrof het afwaaien van dakbedekkingen, 31 in totaal. De overige meldingen betroffen voornamelijk schaden als gevolg van omgewaaide bomen en binnendringen van water als gevolg van de hevige neerslag.

Uit onderstaande kaart is duidelijk op te maken dat de meeste stormmeldingen uit Noord-Brabant, Zuid-Holland en Noord-Holland kwamen. Salvage ontvangt alleen die meldingen vanuit de brandweer, waarbij directe hulp en/of ondersteuning nodig is van onze Salvagecoördinator.

Tijdige waarschuwingen en preventieve maatregelen

De meldingen geven de indruk dat de vele berichtgevingen en waarschuwingen door verzekeraars, brandweer, weerstations etc, er toe heeft geleid dat er veel preventieve maatregelen zijn getroffen.
Het lijkt erop dat de kleinere, vaak te voorkomen schaden, hierdoor minder vaak voorkomen dan in voorgaande stormen.

Stichting Salvage

De stichting is opgericht in 1987 en helpt, namens de brandverzekeraars, gedupeerden die schade hebben aan hun woning of bedrijfspand (gebouw) door brand, blikseminslag, explosie, water of storm. De taak van Salvage bestaat uit:
– Aandacht (opvang gedupeerden);
– Actie (schadebeperking);
– Advies (ondersteunen/helpen zicht krijgen op verdere proces).
De hulp is tot aan de eerstvolgende werkdag, waarna de verzekeraar het overneemt.